Bicarbonat de sodiu sau praf de copt? Când și unde utilizăm fiecare ingredient?

O dilemă a multor gospodine sau chiar a unor cofetari începători, diferența dintre bicarbonatul de sodiu și praful de copt nu este foarte bine știută. Le folosim pe ambele sau doar unul? Dacă doar unul, pe care îl alegem?

Praful de copt și bicarbonatul de sodiu sunt folosite în multe rețete pentru a facilita procesul de creștere, în absența drojdiei. Ambele se folosesc în procesul de dospire al aluatului pentru cozonaci, covrigi, blaturi de tort, prăjituri și alte preparate.


Bicarbonatul de sodiu!

Bicarbonatul de sodiu devine activ când este combinat cu un ingredient acid sau cu unul lichid. Acesta începe să elibereze dioxid de carbon care permite produselor preparate la cuptor să crească și să devină pufoase și moi.

Această reacție este motivul principal pentru care rețetele cu bicarbonat de sodiu conțin și un ingredient acid precum sucul de lâmăie sau oțetul, bicarbonatul fiind ca un neutralizator al acidității.

Reacția de eliberare a bulelor de CO2 are loc în mod normal la temperaturi ridicate. Deci - în cuptor, când temperatura din interior ajunge la 80°C, reacția va putea fi vazută cu ochiul liber.

Praful de copt!

Praful de copt este un agent de fermentare complet care are în compoziția lui pe lângă amidon și substanța de aciditate, și bicarbonat de sodiu.

Cel care activează praful de copt este lichidul, deci este utilizat în deserturi care nu conțin ingrediente acide. Praful de copt se folosește atunci când rețeta nu cere un ingredient acid, deoarece acesta include deja acidul necesar pentru a produce dioxidul de carbon.

Așadar, una din diferențele principale ar fi că bicarbonatul de sodiu se folosește în rețetele care includ și un ingredient acid, iar praful de copt se folosește de obicei atunci când rețeta nu include un ingredient acid.

Atunci când în rețetă se indică ambii agenți acest lucru se datorează faptului că aceasta conține un acid care trebuie să fie compensat de bicarbonatul de sodiu, dar care poate să nu fie suficient pe cont propriu.


Putem înlocui praful de copt cu bicarbonatul de sodiu?

Este posibil, dar nu este indicat. Bicarbonatul de sodiu este mult mai puternic decât praful de copt și veți avea nevoie de aproximativ 3 ori mai mult praf de copt ca să obțineți acceași capacitate de creștere.

Un dezavantaj al acestei înlocuiri este faptul că produsul final poate avea un gust amar. Ca regulă generală, aproximativ o linguriță de praf de copt este echivalentă cu un sfert de linguriță de bicarbonat de sodiu.

În funcție de tipul produsului de cofetărie pe care îl pregătești, de timpul de care dispui și ținând cont de celelalte ingrediente din rețetă, poți alege atât bicarbonatul de sodiu, cât și praful de copt atunci când îți dorești deserturi cu aluat moale, pufos și bine crescut.


❗️Dacă îți dorești și tu să înveți din confortul casei tale, te invit să te înscrii la Cursurile noastre online. Urmează-ți pasiunea și începe-ți propriul business profitabil cu deserturi artizanale!


https://pastryschool.ro/cursuri

Citește și alte articole
Vezi și lista de Cursuri video disponibile pe platformă↓
Lecțiile sunt în format video, cu suport!
Rețete video cu acces imediat!
Carte de rețete în format PDF printabil.