Pâinea artizanală – mai gustoasă decât cea din comerț?

Înainte de apariția revoluției industriale, artizanii produceau multe bunuri de larg consum. În epoca medievală, artizanii care erau renumiți pentru propriile meserii, de la fabricarea lucrurilor până la furnizarea de servicii, erau venerați ca maeștri. Acești artizani erau poziționați înalt în societate și se bucurau de un statut foarte bun. Cu toate acestea, revoluția industrială a transformat multe aspecte ale societății, iar artizanii s-au pierdut în fundal. Am întâmpinat producția de masă și automatizarea, mai ales pentru că aceasta a permis ca mai multe lucruri să fie accesibile publicului larg.

În ziua de astăzi, este posibil să auzim de o renaștere a cuvântului ”artizan”, referindu-se mai ales la articole artizanale, spre deosebire de articolele produse în masă. Problema cu articolele produse în masă stă în principal în natura generică și neoriginală a produsului. Aceste produse sunt realizate folosind sisteme automate care presupun puțină atenție și pot conține aditivi artificiali (în special pentru produsele alimentare).


Astfel, spre deosebire de articolele produse în masă, am ajuns să ne așteptăm la ceva ieșit din comun atunci când vine vorba de orice produs cu termenul „artizan” atașat. Poate fi mai bine realizat, făcut cu ingrediente mai bune sau poate avea un aspect sau o formă mai unică. De asemenea, nu este neobișnuit să ne așteptăm ca orice „artizanat” să fie pregătit cu pricepere, meșterul fiind recunoscut pentru arta sa.


Când vine vorba de mâncare, suntem destul de familiarizați cu acest concept de „hand-made”. În mod similar, în domeniul brutăriei există pâinea feliată automat și prăjiturile făcute de mașinării, detronate recent de pâinea artizanală și prăjiturile de casă, în special în ochii consumatorilor exigenți.


Pe măsură ce societatea devine mai conștientă, mulți aleg să aibă o calitate mai bună atunci când vine vorba de ceea ce consumă. Oamenii au ajuns să aprecieze diferența dintre ceva generic și ceva care este distinct prin calitatea ingredientelor și aromei.


Să luăm ca exemplu pâinea. Pâinile produse în masă sunt făcute în fabrici de înaltă tehnologie. În interesul reducerii costurilor și maximizării profitului, procesul de fermentație este accelerat și perioada de fermentație minimizată. Producătorii pot adăuga, de asemenea, câțiva aditivi în procesul de preparare a pâinii pentru a accelera procesele naturale. La urma urmei, timpul înseamnă bani.

Principala problemă cu aceste pâini ieftine și de calitate inferioară este că tot mai multe persoane încep să dezvolte un fel de reacție alergică, cel mai probabil din cauza aditivilor necunoscuți care au fost folosiți pentru a accelera procesul de fabricație sau conservare.


De aceea, ne-am gântit că te-ar interesa noul nostru curs de pâine artizanală.

Vom parcurge cele mai populare tipuri de pâine, de la clasica focaccia până la celebrele baghete franțuzești sau babka.


https://pastryschool.ro/paine-artizanala

Citește și alte articole
Vezi și lista de Cursuri video disponibile pe platformă↓
Lecțiile sunt în format video, cu suport!
Rețete video cu acces imediat!
Carte de rețete în format PDF printabil.